Etusivu |Tarinamme ja Trekkerin ekologisuus|¬† Mitä epäsopiva satula saa aikaan | Mikä tekee joustavasta satulasta ainutlaatuisen
Satulan sovitus ja tilaaminen
| Satulan hoito ||Erikoishintaiset satulat |                                                  

 


Sivu 5/6     1/6  2/6   3/6  4/6  6/6
          

Joskus lisätäytettä käytetään siksi, että satula on saanut hevosen lihakset sään seudulta surkastumaan puristuksen alla. Täytteiden asteittainen poistaminen ei luultavasti onnistu täsmälleen samassa tahdissa kuin hevosen lihakset kasvavat, jos satula ei jousta.
Ratkaisu: Joustava Trekker-satula on miellyttävän pehmeä ja mukautuu hevosen mukaan.


Kuvan puoliverisellä on ollut kapea runkosatula. Puristuksessa kudosten aineenvaihdunta heikkenee. Kuolion tai rikki hiertymisen seurauksena alueelle tulee valkoisia karvoja. Lihakset surkastuvat. Tämä näkyy kudosten litteytenä satulansijan alueella. Lavan kohdalla oleva lihasten risteyskohta, jonka kuuluisi olla muhkea kumpare, kutistuu pieneksi. Ryhti muuttuu lysähtäneeksi. Kuvan hevosesta näkee, että liikeradat ovat lyhyet.

Osa lihaksista, jotka liikuttavat etujalkaa, ulottuu puoleen väliin selkää. Jotta ne voisivat toimia joutumatta puristukseen, olisi tärkeää, että  satula olisi pehmeä ja joustava.

3) Kovarunkosatulan väärän mallinen alapuoli: Kullakin kovarunkosatulalla on tietty kaarevuus. Kaareva satula ei sovi suoraan selkään, koska se ei asetu tasaisesti hevosta vasten. Suora satula ei sovi kaarevaan selkään, vaan jää keskeltä ilmaan. Ratsastajan paino osuu ainoastaan satulan etu- ja takaosaan, mikä helposti kipeyttää hevosen selän.
          Kovarunkosatulan todellista istuvuutta joutuu usein arvailemaan sen perusteella, kuinka tasaiset hikiläiskät satulan alle muodostuu. Hikiläiskät saattavat johtaa harhaan: liian kaarevan satulan alle voi silti tulla melko tasaiset hikijäljet, koska satula keinuu hevosen selässä (eli satulan alapinnan kaikki osat koskettavat hevosta aina jossakin vaiheessa, vaikkakaan eivät yhtä aikaa). Lisäksi on mahdollista, että hevonen ei hikoa tasaisesti joka kohdasta.
Ratkaisu: Joustavat, ratsastajan painon alla mukautuvat Trekker-satulat sopivat sekä suoraan että kaarevaan selkään ja välimuotoihin.

4) Kovarunkosatulan toppauspanelien väärä kaltevuus: Jotkut hevoset ovat selästään pulleita kuin tynnyrit, toisten selkä taas on kolmiota muistuttava kuin harjakatto. Kovarunkosatulan toppauksia on vaikea saada sopimaan hevosen muotoon täsmälleen etenkään siinä vaiheessa, kun toppaukset ajan mittaan litistyvät tai hevosen lihavuusaste tai lihaskunto muuttuvat. Jos toppaukset eivät vastaa hevosen selän mallia, niin ratsastajan paino ei jakaudu toppauksen alueelle tasaisesti, vaan paino osuu esim. vain toppauksen reunoille.
Ratkaisu: Joustava Trekker-satula muotoutuu hevosen selän mukaan sopivaksi.

5) Kovarunkosatulan toppausten litistyminen: Useimpien kovarunkosatuloiden toppaukset litistyvät ajan mittaan, parhaassa tapauksessa tasaisesti. Litistyminen saa joka tapauksessa aikaan sen, että satula ei enää ole saman kokoinen, saman mallinen eikä yhtä joustava kuin se oli ennen litistymistä.

Ratkaisu: Ks. kohta 4.