Etusivu |Teknologia ja ympäristö | Media ja omistajien kokemuksia |Mitä epäsopiva satula saa aikaan | Mikä tekee joustavasta satulasta ainutlaatuisen
Satulan sovitus ja tilaaminen
| Satulan hoito ||Erikoishintaiset satulat |                                                  

 

Mikä tekee joustavasta satulasta ainutlaatuisen?

Joustavat eli joustorunkoiset satulat

Trekker- ja Flexible -merkkiset satulat ovat joustavia, eurooppalaisia satuloita, joita on valmistettu Saksassa 2000-luvun alusta saakka.
          Trekkerin sisällä on rekisteröity Multi Layer -rakenne. Flexiblessä puolestaan on rekisteröity Flex-rakenne. Metallivahvistukset takaavat rakenteen kestävyyden. Ratsastajan paino jakautuu toppauspanelien koko alapinnalle. Iskunvaimennus on tehokkaampi kuin kovarunkosatulassa.
          Joustava satula on yleensä yhtä tukeva tai tukevampi istua kuin kovarunkosatula. Oikein sovitettu Trekker tai Flexible on miellyttävän pehmeä sekä hevoselle että ratsastajalle. Painoavut välittyvät selkeästi. Satula on helppo sovittaa, ja sama satula sopii sekä suoraan että kaarevaan selkään melko erityyppisille ja erilevyisille hevosille. Satula mukautuu hevosen muotoon hevosen taipuessa ja pyöristäessä selkää, joten satula lepää selässä tasaisesti eri tilanteissa – satula siis sopii eikä häiritse hevosen liikettä.

Satulat, joissa on jostakin kohdasta joustava runko

Muutamilla kovarunkosatulanvalmistajilla on satuloita, joiden kova runko joustaa hiukan, usein vain muutamasta kohdasta. Tällainen satula on jäykempi kuin Flexiblet ja Trekkerit. Se ei muotoudu eikä anna periksi hevosen liikkuessa kovinkaan paljon. Satula ei sovi erilevyisille hevosille. Kovarunkosatulassa on tietty kaarevuus, eikä kovarunkosatula siksi ole sopiva eli hevosen selän muodon mukainen kuin yhdessä selän lukuisista muodoista. Kovarunkosatula on aina kompromissi.

Rungottomat

Rungoton satula on yleensä rakenteeltaan melko ohut. Se on usein käytännössä ratsastushuopa, johon on lisätty etu- ja takaari. Sen alle laitettava erikoishuopa ei yleensä jaa painoa kovin laajalle – tosin painon jakautuminen isolle alueelle ei ole välttämättä kaikissa tilanteissa tarpeenkaan, esim. hyvin lyhytselkäisillä hevosilla. Rungottoman iskunvaimennus ei ole kovin tehokas. Rungoton voi kuitenkin olla joissakin tapauksissa sekä hevosen että ratsastajan kannalta miellyttävä vaihtoehto.   

Joustava satula (Flexible-satula)

Samaa satulaa taivutetaan voimakkaasti. Se ei taivu
läheskään yhtä paljon kuin rungoton. Eli rakenne on
jäykempi ja jakaa siten painoa tehokkaammin kuin rungoton satula.Hevonen pitää päätään melko korkealla, ja selkä kaartuu lähes notkolle.
Sama hevonen laskee päätään ja pyöristää selkäänsä. Jos hevosta koottaisiin tai se hyppäisi esteen,
selän muoto muuttuisi vielä dramaattisemmin. Kovarunkosatula voi sopia (=olla hevosen selän muotoinen)
vain yhdessä selän lukuisista asennoista. Jos satula ei ole selän muotoinen, satula vastustaa hevosen liikettä ja aiheuttaa pistekuormitusta.
Pistekuormitus on kivuliasta hevoselle ja haitallista kudoksille, koska kovarunkosatulan aiheuttama paine on joustamatonta ja siksi armotonta.