Trekker- ja Flexible-satulat sovitetaan, kuten kovarunkosatulat. Sovittaminen vain on helpompaa, koska satula mukautuu hevosen muodon mukaiseksi.

Etukaaren leveys

Trekker: Vertaa hevosen selän pinnan profiilia toppausten alapintojen profiiliin etukaaren alla (edestä päin katsottuna) ja säädä kaarta, jotta toppausten profiili ja selän profiili peilaisivat toistensa muotoa. Tämä kannattaa tehdä ennen kuin sovitat satulaa selkään. Etukaaren hienosäädön voi tehdä vyötä kiristettäessä ja lopuksi tarkistaa selästä käsin: voit laittaa sormen hevosen ja huovan väliin siihen kohtaan, missä etukaaren jäykkä pää loppuu, ja tunnustella hevosen liikkuessa, että sormi ei jää puristukseen.

Flexible: Flexible-satuloissa etukaaren leveyttä ei voi säätää itse. Vaihtoehtoisia leveyksiä on kolme: 30, 32 ja 34. Leveys valitaan hevosen muodon mukaan, ei niinkään hevosen varsinaisen leveyden mukaan. Sama leveys sopii erikokoisille hevosille, niin että esimerkiksi pieni islanninhevonen voi käyttää samaa satulaa kuin iso kylmäverinen. Tämä johtuu siitä, että satula joustaa ja muotoutuu koko pituudeltaan, jäykän etukaaren ja takakaaren väliseltä matkalta. Kapeammalla hevosella satula laskeutuu syvemmälle hevosen ympärille ja joustorunkoisuutensa ansiosta muotoutuu ratsastajan painon alla hevosen selän muodon mukaiseksi. Leveämmällä hevosella sama satula ei uppoa yhtä syvälle hevosen ympärille. Jälleen satula muotoutuu ratsastajan painon alla hevosen selän muodon mukaiseksi. Leveys 30 sopii erittäin korkeasäkäisille hevosille. 32 sopii hevosille, joilla on jonkin verran säkää. 34 sopii matakasäkäisille ja / tai rungoltaan pyöreille.

Satulan sijaintipaikka

Oleellisinta on löytää satulan oikea paikka. Sen jälkeen satula pääsee muotoutumaan oikein.

Lähtökohta on, että satula ei saa puristaa lavan lihaskumparetta. Lihaskumpare peittää koko lavan seudun ja madaltuu kohti hevosen kylkeä. Lavan lihaskumpareen löytää kädellä sivelemällä. Kun hevosta katsotaan sivulta, lavan lihaskumpare ulottuu yhtä pitkälle taakse kuin missä säkä uppoaa selkälinjaan. Lavan lihaskumpareen löytää myös siten, että nostaa hevosen etujalan ylös ja siirtelee sitä ilmassa eteen ja taakse nähdäkseen, mihin asti lihaskumpare liikkuu. Kun satula ei ole liian edessä, lavat liikkuvat vapaasti ja satula muotoutuu ratsastajan painon alla oikein.

Joustavan satulan voi helposti sijoittaa liian eteen, koska satula on niin joustava, että se tuntuu istuvan moneen eri paikkaan. Jos satula on liian edessä, se voi mm. asettua takakenoiseen asentoon (jolloin toppausten takaosalle tulee runsaasti painoa, ratsastaja joutuu istumaan ahtaasti takakaarella ja ratsastajan jalka tuntuu hakeutuvan kauas polvituesta), satula voi liikkua paikaltaan tai tuntua etukaaren kohdalta liian kapealta tai matalalta.

Joustava satula asettuu oikeassa paikassakin helposti aluksi takakenoiseen asentoon, kun sitä katsotaan maasta käsin ilman ratsastajaa. Satula muotoutuu vasta ratsastajan painon alla, ja etukaari laskeutuu alemmas eli koko satula asettuu tasapainoiseen asentoon.

Vyö

Vyö kannattaa kiristää etummaisen vastinhihnan alle siten, että etummainen vastinhihna asettuu pystysuoraan asentoon tai osoittaa lievästi kohti etujalka<. Jos etummainen vastinhihna osoittaa kohti takajalkoja, vyö löystyy hetken päästä ja satula pyrkii liukumaan eteen. Vyön pitäisi aina ympäröidä hevosta lyhintä mahdollista reittiä, jotta vyö pysyisi paikallaan ja oikealla kireydellä.

Joustorunkoisen kanssa toimii parhaiten vyö, jossa on napakat joustot molemmissa päissä. Koska satula joustaa hevosen liikkuessa, joustoton vyö saattaa löystyä ajoittain, jolloin satula ei istu paikalleen, vaan saattaa liikkua. Vyö, jossa on joustot molemmissa päissä, pysyy sopivan kireällä.

Kuvat

Sovituksesta kannattaa lähettää meille kuvat, joiden ottamiseen annamme ohjeet erikseen. Kuvista näkee, että
– satula on oikeassa paikassa (lapa jää vapaaksi)
– satula on oikean mittainen eli ulottuu korkeintaan siihen, missä viimeinen kylkiluu ja selkäranka kohtaavat
– satula on tasapainoisessa asennossa
– vyö on oikeassa paikassa, jolloin satula pysyy paikallaan

Muilta osin satula mukautuu hevosen selän muotoiseksi ratsastajan painon alla.

Flexible- ja Trekker-satuloiden välitystä ja sovitusmahdollisuuksia, valtuutetut jälleenmyyjät:

Tmi Happy Hoof / Sara Saastamoinen, Pohjois-Karjala.
https://www.facebook.com/tmihappyhoof/
Instagram: @tmihappyhoofInstagram: @tmihappyhoof
Email: tmihappyhoof@gmail.com
tmihappyhoof@gmail.com
TrekHorse / Anni Näsi, trekhorse.europe@gmail.com, puh. +32 487 226 880, www.trekhorse.com/fi, y-tunnus 0502969150.
Kainaston Ponitalli, pollet@kainastonponitalli.com, puh: (06) 2326 194, http://www.kainastonponitalli.com/ y-tunnus 1891951-7.
Ilon Kopse Oy, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan kouluttaja Teea Ekola, teea.ekola@ilonkopse.fi, puh. 050 587 5857, www.ilonkopse.fi, y-tunnus 2165857-3.

Jos et tarvitse asiakaspalvelua, vaan tiedät satulamallin sopivan hevosellesi, voit tilata edullisesti suoraan sähköpostitse maahantuojalta:

Juholankulma Oy, y-tunnus 1490694-6, info@vanhala.net, Ratiojantie 28, 04630 Sääksjärvi (vain postiosoite, ei myymälää). Satula tulee postin tai lähettipalvelun kyydissä.

Miten satula valitaan

Flexiblet ja Trekkerit muotoutuvat, joten hevosen kuvista voi pitkälti päätellä, mitkä satulat sopivat. Jälleenmyyjälle kannattaa lähettää seuraavanlaisia kuvia:
– sivulta otettuja kuvia, joissa hevonen seisoo tasaisella alustalla, ja pää ja jalat ovat kuvassa mukana. Pää on ylhäällä, eikä kuvissa ole satulaa tai ratsastajaa.
– takaviistosta hevosen yläpuolelta (esim. aidan päältä) otettuja kuvia, joissa näkyvät koko selkä ja kaula.
Samalla kannattaa kertoa
– minkä korkuinen hevonen on (tämän perusteella näkee mittasuhteet)
– minkä kokoisille ratsastajille ja mihin käyttöön satula tulee.

Muut varusteet ja tuotteet

Lähetyskulut määräytyvät painon perusteella, ja saat tiedon niistä etukäteen. Voit tehdä tilauksesi sähköpostitse: info@vanhala.net