SATULAN HOITO-OHJE

Yleistä nahasta

Nahkaesineet kannattaa säilyttäää kuivassa, raikkaassa ja lämpimässä tilassa (ei auringonpaisteessa eikä muuten kuumassa paikassa). Nahka pysyy kimmoisana, kun se pidetään puhtaana ja rasvasta kosteana. Jos nahka pääsee kuivumaan, se ei enää jousta, vaan saattaa murtua. Kuivunutta nahkaa on vaikeaa elvyttää entiselleen.

Tikkaukset pysyvät joustavina, kun ne ovat puhtaat ja kosteat rasvasta. Tikkauksiin juuttuneet lika tai saippua koppuroittavat tikkaukset, jolloin ne saattavat ratketa. Hoitamattomuus tekee nahkaesineen käyttökelvottomaksi lyhyessä ajassa.

Lika kannattaa pyyhkäistä nahasta tuoreeltaan pois pehmeällä kankaalla tai sienellä ja satulasaippualla. Jos lika tai hiki pääsee imeytymään ja kuivumaan nahkaan, sitä on vaikea poistaa.

Puhdistettu nahka on hyvä rasvata kevyesti noin 1-3 viikon välein. Ohuet nahat rasvataan keveämmällä kädellä ja harvemmin kuin paksut. Hoitoon ei yleensä kannata käyttää öljyä. Öljy veltostuttaa, jolloin nahka ei enää jousta, vaan saattaa revetä.

Satuloiden materiaalit

Satuloitamme voi käyttää pakkasessa, kuten muitakin nahkaesineitä. Nahkaesineitä ei kuitenkaan pidä jättää pakkaseen.

Tarkistukset

Vastinhihnat ovat osa, joka kuluu eniten ja jonka on turvallisuussyistä kestettävä isoa rasitusta. Vastinhihnat kannattaa tarkistaa ja vaihtaa mieluummin turhankin usein. Periaatteessa satuloidemme kaikkia huoltotöitä voi teettää suomalaisilla satulasepillä. Kysy meiltä tarvittaessa neuvoa.

Satulan kantaminen

Trekkerin etukaaren keskellä olevaan poikittaiseen, vaakasuoraan säätöosaan ei pidä kohdistaa rasitusta, eli satulaa kannattaa kantaa etukaaren kaarevasta osasta tai satulan alta.

Nahan suojeleminen kolhuilta ja venymiseltä

Puhtaus ja kevyesti rasvattu pinta suojaavat nahkaa kolhuilta. Saumat, vetoketjut, nepparit ja saappaan reunat saattavat naarmuttaa satulaa, erityisesti hiekasta tai savesta likaisina.

Jalustinhihnan aiheuttamia hankausjälkiä voi vähentää pitämällä hihnat satulan siiven alla.

Kaikkiin satuloihin kannattaa nousta korokkeelta. Suoraan maasta noustaessa hevosen vatsaan satulavyön kohdalle ja hevosen rankaan tulee epämiellyttävä kiskaisu. Maasta nouseminen venyttää jalustinhihnoja ja voi tiivistää satulan toppauksia toispuoleisesti.

Värit

Ympäristöystävällisillä menetelmillä käsitellyt nahat päästävät käytössä jonkin verran väriä. Aiemmin nahat käsiteltiin yleisesti kromimenetelmillä, jotka tuottavat kestävän värin, mutta merkitsevät ympäristökuormitusta ja terveysriskejä. Vaalenneita värejä voi tummentaa ammattimaisilla nahkaväreillä (esim. Morello).

Nahan käyttöikä

Hyvin hoidettu nahka on kestävyydessään ekologinen ja arvokas materiaali – paksut laatunahat ovat erittäin pitkäikäisiä. Ruotsin kuninkaallisessa tallissa on 1800-luvulla tehtyjä valjaita, jotka ovat edelleen käytössä. Ne on pidetty puhtaana ja rasvattu huolellisesti.

Nahan luonne

Nahassa on elävyyttä ja epäsymmetriaa, kuten arpia, ryppyjä ja hyönteisenpistoja. Nahka ei ole koskaan tasalaatuista. Nahka on kestävä mutta herkkä materiaali, jonka luonnolliseen kulumiseen kannattaa suhtautua normaalina asiana. Hyvin hoidettu nahkaesine on patinoituneenakin kaunis ja toimiva.