Trekker-satulan sovittaminen on helppoa, koska satula mukautuu hevosen mukaan ja koska satulassa on paljon säätömahdollisuuksia.

Sovituksessa on oleellisinta on löytää satulan oikea paikka. Sen jälkeen Trekker pääsee muotoutumaan oikein.

Lähtökohta on, että satula ei saa puristaa lavan lihaskumparetta. Lihaskumpare peittää koko lavan seudun. Miten löydät lavan ihaskumpareen? Kun katsot hevosta sivulta, niin lavan lihaskumpare ulottuu yhtä pitkälle taakse kuin missä säkä uppoaa selkälinjaan. Löydät lavan lihaskumpareen myös siten, että nostat hevosen etujalan ylös ja siirtelet sitä ilmassa eteen ja taakse: näet, kuinka pitkälle taakse lavan lihaskumpare liikkuu.

Kun satula on oikeassa paikassa, säkä on paremminkin satulan edessä kuin satulan alla. Lavat liikkuvat vapaasti. Silloin satula muotoutuu ratsastajan painon alla oikein.

Joustavan satulan voi helposti sijoittaa liian eteen, koska satula on niin joustava, että se tuntuu istuvan moneen eri paikkaan. Jos satula on liian edessä, se voi mm. asettua takakenoiseen asentoon (jolloin toppausten takaosalle tulee runsaasti painoa, ratsastaja joutuu istumaan ahtaasti takakaarella ja ratsastajan polvi tuntuu hakeutuvan kauas polvituesta). Liian eteen sijoitettu satula voi myös liikkua paikaltaan tai tuntua etukaaren kohdalta liian kapealta tai matalalta.

Joustava satula asettuu oikeassa paikassakin helposti aluksi takakenoiseen asentoon. Tällöin etukaari on todennäköisesti säädetty liian kapeaksi.

Satula muotoutuu varsinaisesti vasta ratsastajan painon alla. Koko satula asettuu silloin tasapainoiseen asentoon.


Trekkerin etukaarta voi säätää helposti välillä 26–36 cm kiertämällä etukaaren keskellä olevaa osaa.

Laske satula hevosen selkään, mutta älä kiristä vielä vyötä. Tällöin pääset säätämään etukaarta vapaasti. Kun etukaari on säädetty oikein, satulan istuinosa on sivulta katsottaessa yleensä vaakasuorassa asennossa.

Kun olet kiinnittänyt vyön ja kiivennyt satulaan, tarkista etukaaren leveys: voit laittaa sormen hevosen ja satulahuovan väliin siihen kohtaan, missä etukaaren jäykkä pää loppuu. Kun hevonen kävelee, sormi ei saisi jäädä ikävästi puristuksiin. Jos puristusta tuntuu, voit leventää etukaarta. Etukaaren leventäminen löysyttää vyön, joten tarkista samalla vyön kireys.

Jos puristusta tuntuu, tarkista myös satulan sijoituspaikka: joskus puristus johtuu siitä, että satula on liian edessä. Satula on oikeassa kohdassa, kun lavan lihaskumpare liikkuu pääasiassa satulan etupuolella eikä jää puristuksiin satulan alle.


Vyö kannattaa kiristää etummaisen vastinhihnan alle siten, että etummainen vastinhihna asettuu pystysuoraan asentoon tai osoittaa lievästi kohti etujalkaa. Jos etummainen vastinhihna osoittaa kohti takajalkoja, vyö löystyy hetken päästä ja satula pyrkii liukumaan. Vyön pitäisi aina ympäröidä hevosta lyhintä mahdollista reittiä, jotta vyö pysyisi paikallaan ja oikealla kireydellä.

Trekkerin kanssa toimii parhaiten vyö, jossa on napakat joustot molemmissa päissä. Koska satula joustaa hevosen liikkuessa, joustoton vyö saattaa löystyä ajoittain. Silloin satula ei istu paikalleen, vaan saattaa liikkua. Vyö, jossa on joustot molemmissa päissä, pysyy sopivan kireällä.

 

Trekker-satuloiden valtuutetut jälleenmyyjät:

Tmi Happy Hoof, Sara Saastamoinen
https://www.facebook.com/tmihappyhoof/
Instagram: @tmihappyhoofInstagram: @tmihappyhoof
Email: tmihappyhoof@gmail.com

TrekHorse , Anni Näsi, info@trekhorse.com, puh. +32 487 226 880, www.trekhorse.com/fi

Ilon Kopse Oy, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan kouluttaja Teea Ekola, teea.ekola@ilonkopse.fi, puh. 050 587 5857, www.ilonkopse.fi


Jos tunnet Trekkerit entuudestaan etkä tarvitse sovituksessa paljoa apua, voit tilata satulan edullisesti suoraan maahantuojalta:
Juholankulma Oy, y-tunnus 1490694-6, info@vanhala.net, Ratiojantie 28, 04630 Sääksjärvi (vain postiosoite, ei myymälää). Satula tulee sinulle postin tai lähettipalvelun kyydissä.


Ennen satulan saapumista sinulle

Trekkerit muotoutuvat, joten hevosen valokuvista voi pitkälti päätellä, miten satula sovitetaan kyseiselle hevoselle. Jälleenmyyjälle kannattaa lähettää seuraavanlaisia kuvia:
– sivulta otettuja kuvia, joissa hevonen seisoo tasaisella alustalla, ja pää ja jalat ovat kuvassa mukana. Pää on ylhäällä, eikä kuvissa ole satulaa tai ratsastajaa.
Samalla kannattaa kertoa
– minkä korkuinen hevonen on (tämän perusteella näkee mittasuhteet)
– minkä kokoisille ratsastajille ja mihin käyttöön satula tulee.

Sovituskuvat

Jos jälleenmyyjämme ei sovita satulaa hevosellesi henkilökohtaisesti, sovituksesta kannattaa lähettää jälleenmyyjälle kuvat, joiden ottamiseen saat ohjeet erikseen. Kuvista näkee mm., että
– satula on oikeassa paikassa (lavan lihaskumpare jää vapaaksi ja satula ulottuu korkeintaan selän heikoimpaan kohtaan eli taaimmaisen kylkiluun ja selkärangan yhtymäkohtaan)
– satula on tasapainoisessa asennossa eli etukaari on säädetty oikein
– vyö on oikeassa paikassa, jolloin satula pysyy paikallaan
Muilta osin satula mukautuu hevosen selän muotoiseksi ratsastajan painon alla.